Spyder5 ExpressВ следващите редове ще се опитам да ви представя калибратор за монитори Datacolor Spyder5 Express.

Благодарение на един пост на Petar Todorinski, се самоедюкирах за продуктите на фирма datacolor от серията мониторни калибратори Spyder. Естествено, понеже използвам MacBook Pro от 2010-та година, подходих с лек резерв към тази джаджа. Преди MacBook-a гледах всичките си снимки на монитор Eizo, но след това наистина не намерих нужда да задържа Eizo-то, защото за мен MacBook цветовете са изключително точни за фотообработка. Винаги мога да кажа дали един монитор става, като отворя на него черно-бяла снимка. Ако бялото и черното са както трябва, без да има каквито и да е сенки, оттенъци, тъмно или изгоряло, значи шанса да показва точно всички останали цветове е почти на 100% или най-малкото ще мога да се ориентирам за крайния резултат при обработката, без катастрофални разминавания от “истинското”.

Защо трябва да калибрираме монитора си?

Буквално всеки монитор излиза от завода с вариации в цветовете (с малки изключения при професионалните). Преди Spyder, калибрациите на непрофесионални монитори(ако въобще някой се е занимавал), се правеше със софтуер или директно от ограничените функции в менюто на монитора. Проблемът с този подход е, че още с първите няколко екрана, мозъка започва да се затруднява да определя малките вариации в тоновете и цветовете. Същото се случва да речем и когато пробвате 10 вида парфюми, още на петия ще започнете да губите представа кой на какво мирише, за това и в повечето парфюмерии има буркан с кафе, който да рекалибрира клетия ви нос. Същото се случва и със софтуерното калибриране, нещо може и да ви се струва страхотно бяло, черно или синьо, но модерните монитори работят в 32-битов режим, което означава, че могат да изобразяват 4,294,967,296 цвята. Щом като забивате с миризмата на 5-тия парфюм, колко па по-добри да са очите ви в разпознаването на толкова милиони цветове?!

Spyder5 сензорТочно тук идва Spyder, usb устройството разполага със сензор за разпознаване на цветове и посредством автоматизиран софтуер изготвя цветен профил, направен специално за вашият монитор.

Как да не се навиеш на такава джаджа?! E, навих се много бързо, когато тази седмица BVI Photo пуснаха първите паяци от новата серия 5 в продажба.

Какво включва Spyder5 ExpressSpyder5 разполага с три разновидности Express, Pro и Elite и според производителя, новата серия се справя с 30% по-добре от предишното поколение. Версиите се различават единствено по разширените възможности, като се стартира с Express, който е буквално next, next, next, WOW! и се стигне до Elite версията, която предоставя възможност и за най-детайлните настройки в калибрацията. Понеже както писах, подходих с известен скептицизъм, си поръчах версия Express.Няма да навлизам надълбоко в това как се използва, защото е наистина елементарно и от BVI са предоставили ръководство на български. Само ще кажа, че го сложих веднага на де що видях компютър и резултатите бяха наистина абсолютно впечатляващи. Дори и на най-раздрънканите laptop монитори, цветовете просто оживяваха. Препоръчва се да калибрирате мониторите си всеки месец или при промяна на осветлението. За  средностатистически монитор в офиса трябва да го направите поне веднъж, за да заприлича поне на нещо, с което ще се отварят хубавите снимки на този сайт 😉