Тракер за кучета и още нещо

Всички може би сте чували и виждали много за часовника MyKi, произвеждан от български startup. Малкото устройство със съпътстващото го приложение, дава много отговори на въпросите свързани със безопасността и локацията на детето. Да има и мрънкащи, поставящи под съмнение тракването, като форма на прекален Биг Брадър, но ако оставим това настрана, ще останат само ползите от една такава джаджа.

Преди точно година реших да се сдобия с тракер, но тъй като моето 10 годишно момче е вече “дърто”(предвид, че часовика е полезен предимно за по-малки деца), реших да направя един тотален missuse на MyKi pet. За разлика от часовника, pet е насочен към домашните любимци, е аз реших да пропусна кучешкият елемент и да забия MyKi pet в колата, дегизиран прилежно под седалката с допълнителна акумулаторна usb батерия, включена към зарядно в колата.

Ако все още не сте се досетили защо, ще ви кажа – специализираните gps устройствата за евтина кола са силно безмислена инвестиция, но за това пък тракерите за коли са изключително евтин вариант да следим возилото си. Подобни на MyKi тракери се продават в интернет, но силно китайски и съответно без смислено приложение за смартфон и със силно занижена софтуерна поддръжка. Та инсталирайки и конфигурирайки MyKi Pet, открих че има уникално покритие – не само по gps сигнал, но и ориентирайки се по клетките на мобилните оператори и wi-fi мрежите. Разполагам с дрон dji, но сравнение с него, определянето на локацията от MyKi pet е на светлинни години в полза на тракера. За разлика от дрона, който без да види небе не отлепя, MyKi докладва локацията с изключителна точност, заврян в багажника, под седалката в колата, на колелото или във вътрешния джоб на якето. Приложението MyKi pet е изключително приятно и позволява настройка на “home” и “walk” зони, има пълна история на тракването и дажe може да накара тракера да издава командни звуци (все пак е за домашни любимци) 🙂 Разполага също със статистики за GPS сигнала, батерията, скоростта и броя на използвани сателити в момента. Приложението може да се конфигурира да изпраща както известия (notifications) в телефона, така и email-и, когато влезе или напусне зона от  картата.

 

През изминалата година за щастие не съм имал инцидент с кражба на кола, но Ви гарантирам, че ако беше скрито захранван и скрит в колата, може би щеше да изненада неприятно някой…  За това и пиша настоящата статия, с надеждата че все някой, някога ще изгори, заради един малък тракер за кучета.