Raspberry Pi Zero Backup BoxНа пазара за жалост има ограничено количество от bakcup устройства за снимките от SD картите. Единственото предложение е от Western Digital и то струва от 149$+ , за това след съответното проучване реших да направя свой собствен backup box с помощта на Raspberry Pi Zero. Pi Zero e най-малкото Pi в момента на пазара, представлява малък компютър, на който може да се инсталира операционна система и е напълно функционално устройство на една малка платка.

Raspberry Pi zero Backup BoxКакво ще е нужно?

  • Raspberry Pi Zero (може и без W, но ще ви е нужен WIFI достъп за по-лесно инсталиране на софтуера)
  • Micro-SD карта за операционната система
  • UUGear USB Hub (или друг usb-хъб, който има възможност за външно захранване)
  • SD-Card reader (USB reader за карти)
  • Външен USB диск – без голяма консумация, за да може да се захранва от HUB-a
  • Външна батерия
  • Мишка, клавиатура и HDMI преходник, за първоначалната инсталация

Първото нещо, което трябва да направим е да сглобим Pi с USB хъба – използвах този на UUGear, защото така устройството става напълно компактно. С платката идват и пластмасовите винтчета, както и пръстен за изолация който трябва да се постави за да няма смущения от wifi сигнаала (ако е Pi W)

Следва инсталация на операционната система и софтуера. Избрах стандартен Noobs, достъпен от сайта на Raspberry. Инсталацията е елементарна – форматира се SD картата и се инсталира image-a с Etcher, картата се слага и Pi e готово след първоначалното му стартиране и конфигурация. Следващото нещо е да се инсталира Little Backup Box, с което инсалацията на нашето backup устройство е готова.

Единственото нещо, което трябва да направите е да включите Pi в вашата външна батерия, заедно с Harddisk-a и USB SD рейдъра. Файловете ще се копират автоматично от картата на диска, след което устройсвото ще се изключи.

Пишете, ако имате въпроси!